top of page

co-design

co-design 1

De groep hield brainstormsessies om zoveel mogelijk richtingen te bedenken. Deze hadden als basis al aandachtspunten van AbilityTech (de noodstop) en ideeën van Arie en Andrei.

Door middel van ideatie probeerde de groep naast de eerste suggesties ook andere mogelijke oplossingen te vinden voor wat zijn levenskwaliteit zou kunnen verbeteren. Vervolgens zijn de ideeën samen met Bas gepresenteerd en besproken, zodat ze in een gezamenlijke brainstormsessie konden worden verfijnd tot te volgen conceptrichtingen. Denk hierbij aan een knop om een rietje te activeren, een muziekspeler, een noodschakelaar, het wegklappen van de Tobii of het op commando draaien van de rolstoel. De definitieve functie zou na nader onderzoek in een later stadium van het project worden gekozen.

Co-ontwerp 1 betrof het groeperen van de resultaten en inzichten uit het interview met Andrei, Arie en Bas (werktuigbouwkundig ingenieur van de UT betrokken bij het AbilityTech-project dat al met Andrei werd uitgevoerd) en het bedenken van conceptrichtingen op basis daarvan.

Untitled_Artwork(120).png

CO-design 1 resultaten

ideation

afbeelding.png
afbeelding.png

Tijdens het interview wordt er al veel gebrainstormd. Alle ideeën worden samengevat door het maken van visuele aantekeningen, die te zien zijn onder 'Interview' in de bijlage. Deze brainstormsessie is het startpunt van de ideatiefase, waarin de projectgroep out of the box denkt om alle mogelijke manieren te bedenken om Andrei's leven een stukje groter te maken en hem minder eenzaam te laten voelen.

Deze ideevorming wordt besproken tijdens Co-Design 1, waar Bas, de werktuigbouwkundige van het Ability Tech-team feedback geeft op de ideeën en er samen met de projectgroep verder op uitwerkt.

afbeelding.png
afbeelding.png

co-design 2

doelstelling: Een product creëren dat het dagelijkse leven van Andrei gemakkelijker maakt, dat gemakkelijk en comfortabel in gebruik is.

SUBVRAGEN:

  • Welke functies ontbreken in de dagelijkse ervaring van Andrei?

  • Hoe zouden deze functies in zijn rolstoel worden geïntegreerd?

  • Op welke manier zou Andrei de functie activeren? (knop/sensor/etc)

DEELNEMER:   Bas van der Boom. Technisch persoon.

Doelen:

  • Ontwerp het uiterlijk van het product: wat het beste voelt, wat er het beste uitziet (de publieke perceptie van de rolstoel moet positief zijn)

  • Definieer de functionaliteit/functies die de knop biedt.

  • Test hoe de knoppen passen bij Andreis' behoeften en comfort.

Inspiratie uit lezing en literatuur:

  • Een rolstoel met een aantrekkelijk design creëert verschillende emoties bij zowel de gebruiker als de mensen die naar de rolstoel kijken.

  • Mensen in een rolstoel ervaren vaak gevoelens van onhandigheid, schaamte en woede.

  • Vanuit een bestaande functie van een knop kunnen we details toevoegen die hem kunnen helpen bepaalde emoties te uiten.

CO-DESIGN 2 PLAN:

​

1. Welkom (maak een mooie, uitgelegde introductie die duidelijk is voor de mensen met wie we gaan werken).

2. Start filmen

3.Creatieve activiteit:
a) Zorg dat je een tafel hebt klaargemaakt met verschillende soorten knoppen, sensoren en materialen.
b) Test ze allemaal uit op de verschillende soorten rolstoelen, probeer modulariteit te vinden, iets dat gemakkelijk aanpasbaar en comfortabel is. Test ook de rolstoel uit.

4. Samen ervaren. We proberen allemaal uit wat het beste voelt op de rolstoel. probeer alle verschillende knoppen en oplossingen.

a) Klittenband

  • Vind de beste plek

  • Wat is gemakkelijk te bevestigen?

  • Valt een knoop met klittenband er makkelijk af of niet?

b) Rietje mechanisme 

  • Past het ergens op de stoel?

  • Moet het water vooraan of achteraan staan?

  • Wat is een gemakkelijke locatie om het water bij te vullen?

c) Dodemansschakelaar

  • Vind de beste plek

  • Is het gemakkelijk om los te laten?

  • Is het modulair?

d) Vibratie

  • Zoek een comfortabele plek voor feedback door middel van trillingen.

e) Flexie sensor

  • Bespreek met Bas wat hij van dit idee vindt.

​

​

​

f) 3D-geprinte knoppen

  • Test de 3 plastic knoppen

  • Bespreek verschillende bestaande knoppen met bas, ook het feit dat

  • Microswitch heeft het hoogste succespercentage

  • Test andere vormen op basis van het plastic met karton, door meerdere lagen toe te voegen kan ook de hoogte getest worden. voelen ook wat voor onszelf het prettigst is.

g) Anders

  • Denken we door het zitten/zien van de stoel aan andere functies die Andrei nodig zou kunnen hebben?

  • Wat vindt Bas van functies?

​

5. Vraag naar materiaal uit het proefschrift

6. Evalueer/reflecteer (wat hebben we geleerd) een kleine discussie om onze tests af te ronden.

7. Voer gegevensbeheer uit:

Mariana: hoofdspreker.

Elisa: notulist.

Jonas: verantwoordelijk voor de materialen

8. Het co-design wordt gefilmd, daarna maakt Carlota een storyboard van de stappen die tijdens het co-design worden gezet.

​

​

CO-design 2 resultaten

afbeelding.png
afbeelding.png

co-design 3

doelstelling: Een product creëren dat het dagelijkse leven van Andrei gemakkelijker maakt, dat gemakkelijk en comfortabel in gebruik is.

SUBVRAGEN:

  • Welke functies ontbreken in de dagelijkse ervaring van Andrei?

  • Hoe zouden deze functies in zijn rolstoel worden geïntegreerd?

  • Op welke manier zou Andrei de functie activeren? (knop/sensor/etc)

DEELNEMER: Bas Van der Boom. Technisch persoon.

Doelen:

  • Ontdek wat zijn grootste problemen en behoeften zijn.

  • Ontwerp het uiterlijk van het product: wat voelt het beste, wat ziet er het beste uit (de publieke perceptie van de rolstoel moet positief zijn)

  • Definieer de functionaliteit/functies die de knop biedt.

  • Definieer de context waarin het product zal worden gebruikt (denk aan de plaatsen waarin het product zich zal bevinden en ook hoe deze knop in deze context past)

  • Test hoe de knoppen passen bij Andrei's behoeften en comfort.

afbeelding.png

​

Personen: Andrei, Arie, Bas.

Beperkingen: Andrei is non-verbaal. Hij kan alleen communiceren door ja/nee-vragen te stellen en dingen op zijn Tobi te typen.

Kansen: Andrei is creatief, kan zich een goed beeld vormen van wat hij wel/niet leuk vindt. Communiceren met beeld > ja/nee. Hij stelt zijn vader vragen en vraagt aan Andrei of hij het goed vindt.

Context Zijn huis, Kinderdagverblijf, Buitenshuis.

Beperkingen: Buiten zijn betekent dat hij omringd zal zijn door veel mensen, van wie oordeel een mogelijkheid is. Zijn Tobi creëert een barrièregevoel in zijn omgeving als hij hem niet gebruikt.

Kansen: Zijn huis is ontworpen voor de toestand van Andreis. Evenals de kinderopvang. Dit geeft meer vrijheid om voort te bouwen op reeds bestaande hulpmiddelen, of er inspiratie uit te halen.

​

​

CO-design plan:

​

1. Verwelkom en introduceer plannen voor vandaag

2. Begin met filmen om later terug te kijken

3. Activiteiten:

a) Test de locaties van nieuwe 3D-geprinte knoppen en Andrei's reactie daarop

  • Locatie E (kant van hoofd)

  • onder de kin

b) Test hoe lang Andrei op een knop kan drukken

c) Meet de maat van Tobii

d) Stel vragen:

  • Zou je het leuk vinden als we jouw kunst integreren in het uiteindelijke ontwerp?

  • Zou het fijn/comfortabel zijn om het specifiek rond je gezicht te laten vormen of is een gewone knoop oké?

  • Bespreek de verwachtingen: we testen waarschijnlijk alleen de knop, het team zal de daadwerkelijke functie ontwikkelen

  • Kan hij spieren buigen? Je hoeft niet echt te bewegen, je hoeft alleen maar te buigen. Zo ja op de tweede vraag: experimenteer met klei.

​

afbeelding.png

CO-design 3 resultaten

Kleinere knoppen worden uitgeprint en samen met Andrei op de rolstoel getest. De locatie die Esther in haar scriptie goed vond werken wordt opnieuw getest, en deze werkt inderdaad het beste. Dicht bij de knie is er niet genoeg controle om op de knop te drukken. De nek op en neer bewegen lijkt gemakkelijk voor Andrei. Andrei is echter niet enthousiast over het dragen van iets om zijn nek.

Bas en de projectgroep zijn nu een beetje aan het brainstormen over hoe je de nekbewegingen kunt meten, zodat deze misschien als 'knop' kan worden geïmplementeerd. Na wat brainstormen ontstaat het idee om naar een sensor te kijken, net zoals je je telefoon opent met FaceID.

Dit idee is getest op Andrei. Een van de projectgroepleden vraagt Andrei om naar hun hand te kijken, die ergens voor/boven Andrei's hoofd is geplaatst. Dit gaat goed. Andrei kan op een zeer gecontroleerde manier keer op keer naar de gevraagde locatie kijken. Andrei en Arie vinden dit idee ook leuk.

De MyTobii-computer is gemeten, deze is 31x27 cm. Zijn gezichtsvermogen wordt wat meer getest, de linkerkant (voor Andrei) is gemakkelijker om naar te kijken. Ga niet onder ooghoogte, dan wordt het moeilijk. De projectgroep vraagt of hij zijn kunst als decoratie leuk vindt (ook al vertelde Bas ons dat Andrei zich niets aantrekt van het uiterlijk), hij vindt dit idee erg leuk.

Het buigen wordt getest, hij kan zijn spieren buigen, maar het ontspannen is erg moeilijk. Er zijn enkele variaties in het buigen van zijn spieren, deze kunnen worden gemeten met de elektronica die Bas gebruikte tijdens zijn minor Robotica. De verwachtingen ten aanzien van prototyping worden besproken. De projectgroep vertelt dat we een prototype aan het maken zijn, we hopen dat het werkt, maar we kunnen niets beloven. We zullen dit project overdragen aan het Ability Tech-team, zodat zij het kunnen gebruiken als startpunt voor verdere ontwikkeling. Andrei en Arie zijn zich hiervan bewust en zijn het er mee eens. Enkele details over de sensor worden besproken. Het moet waterdicht zijn. Het moet ook gemakkelijk verwijderbaar zijn voor verzorgers. Ook voor zorgverleners moet duidelijk zijn hoe je de sensor gebruikt.

afbeelding.png
afbeelding.png

CONCLUSIES co-design

Co-ontwerp 1, 2 en 3 leiden tot een definitief concept.

Uit het interview werd duidelijk dat Andrei het gevoel heeft dat zijn wereld groter kan zijn als hij de mogelijkheid heeft om de tobi zelf aan te zetten. Enkele andere moeilijkheden zijn dat hij in kleine hoeken wil kunnen draaien (nu kan hij alleen nog maar naar voren, achteren en zijkanten bewegen), maar er zijn ook andere ideeën besproken. Andrei vertelde ons dat het uiterlijk van het ontwerp hem niets uitmaakt. De inzichten uit het interview zijn gebruikt voor een brainstormsessie samen met Bas, om ideeën te ontwikkelen en direct feedback te krijgen van stakeholders. Deze sessie resulteerde in conceptrichtingen: noodknop, rietje, roterende stoel en het omdraaien van de Tobii.

Co-design 2 was een rolstoelproef samen met Bas. Dit gaf veel inzicht in hoe moeilijk het is om bepaalde plekken van de knoppen te bereiken met je hoofd, rug en knieën, en ook hoeveel kracht er eigenlijk nodig is om bepaalde bewegingen uit te voeren als je in een rolstoel zit. Tijdens de sessie kon de groep de knoppen testen die vooraf voor Andrei waren gemaakt, en door dit te doen werd duidelijk dat ze te groot waren en moesten worden aangepast voordat ze met Andrei konden testen. De projectgroep stelde een idee voor om kunst op de arm toe te voegen, maar Bas vertelde ons dat Andrei dit niet erg zou vinden. Tijdens de try-out werd ook duidelijk dat de rolstoelen waarin Andrei heeft gezeten er heel anders uitzagen. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het ontwerpen van een knop; de knop moet modulair zijn om mogelijke veranderingen in rolstoelen mogelijk te maken, en ook de wens van Ability Tech te volgen om een knop te hebben die kan worden gebruikt bij andere gebruikers en rolstoelen.

Co-design 3 hielp mee met het bedenken van het uiteindelijke concept samen met Andrei, zijn vader en Bas. Er werden kleinere knoppen geprint en op de rolstoel getest. Tijdens dit proces werd opgemerkt dat Andrei redelijk goed om zich heen kan kijken en niet erg goed in het bewegen van zijn nek/hoofd. Bas dacht dat een sensor die zijn oog herkent misschien wel een goed idee zou zijn. De projectgroep vond dit idee ook leuk en kwam met een arm die op de zijkant van zijn hoofd geplaatst kan worden. Hierdoor zou Andrei op een comfortabelere manier een ingangssignaal kunnen geven door naar de sensor te kijken. De projectgroep stelde nu de vraag om zijn kunst op het ontwerp rechtstreeks aan Andrei te laten doen, hij vond het erg leuk. Ook werden de verwachtingen besproken dat de projectgroep zich richt op het maken van een definitief prototype van de arm. Het Tobii-flipping-systeemsysteem gaat zoiets als een Wizard of Oz-prototype worden, aangezien het om een hele dure computer gaat en het Ability Tech-team al aangaf het Tobii-flipping-systeem in de toekomst te willen realiseren.

LIJST MET EISEN

Ontwerp

1.1 In het ontwerp van de oogsensor moet Andrei's kunst geïntegreerd zijn;

1.2 De oogsensor mag niet permanent op de hoofdsteun worden aangesloten, aangezien het een duur onderdeel is;

Bruikbaarheid

3.1 De oogsensor moet uit de buurt van de gebruiker kunnen worden verplaatst;

3.2 Het spreekt voor zich hoe u de oogsensor gebruikt en waar deze moet worden geplaatst;

3.3 De oogsensor mag het zicht van de gebruiker niet belemmeren;

Ander

5.1 De oogsensor moet modulair zijn, zodat deze op een andere rolstoel kan worden geplaatst;

5.2 Het product mag het hoofddeksel van de rolstoel niet hinderen.

Functie

2.1 De oogsensor creëert indien nodig een noodsignaal;

2.2 De oogsensor zou ook een ander signaal moeten kunnen creëren om de wereld van de gebruiker te verbreden, bijvoorbeeld het wegrijden van MyTobii;

2.3 Het product moet een feedbacksignaal creëren (kan van alles zijn, bijvoorbeeld: geluid, trillingen, licht…);

Materiaal

4.1 Het product moet vochtbestendig zijn;

4.2 De oogsensor moet comfortabel aanvoelen voor de gebruiker;

4.3 De productarm moet stevig zijn (blijft intact wanneer deze wordt verplaatst);

bottom of page