top of page

interviews

interview met Andrei

Wat willen wij weten?
Wat het ongemak van Andrei is
Wat veroorzaakt bepaald ongemak
Wat is/zijn de specifieke behoefte(n) van Andrei
Als hij specifieke ideeën heeft over het product: moet het dan ergens in passen?
specifiek, kleuren, maat...)

Wat is ons gewenste tastbare resultaat?
Een document met samengevatte schriftelijke antwoorden op de belangrijkste vragen.
Schetsen gemaakt tijdens het interview.

Omgeving van het interview:
De UT, ontwerplab
Rollen:
Interviewer: Elisa en Jonas
Aantekeningen maken: Elisa


Methoden:
Maak een document met al onze vragen. Doe het interview, maak aantekeningen en
schetsen.

Materialen:
Papier, pen, toestemmingsformulier, computer, meetlint

Interviewplan

1. Stel ons voor
2. Vraag of we het interview mogen opnemen
3. Vraag om het toestemmingsformulier te ondertekenen.
4. Begin met de vragen voor Andrei, hij heeft prioriteit.
5. Stel vragen aan zijn vader Arie.
6. Vraag of er afmetingen beschikbaar zijn van de rolstoel, anders kunnen we wat maten opmeten.



Andrei's vragenlijst:
Voor de volgende vraag willen wij graag uw hoofdbewegingen filmen. Is het goed als we dit filmen? Anders gaan we schrijven en tekenen.

Kunt u uw hoofd in alle mogelijke richtingen bewegen?

Hoe belangrijk is het voor u dat het product dat wij ontwerpen esthetisch aantrekkelijk is?

Met dat in gedachten, wat zijn je favoriete kleuren?

Voor het eindproduct moeten we een website in het Engels maken met het ontwerp- en onderzoeksproces van dit project, wil je dat deze ook in het Nederlands is?

Wilt u wekelijks op de hoogte blijven van hoe het proces verloopt?

Andrei zal de vragen beantwoorden door naar een van de handen te kijken die wordt opgestoken voor gesloten vragen. Bij open vragen kan hij een kort antwoord op zijn Tobi schrijven. Maar open vragen worden zoveel mogelijk vermeden door open vragen aan zijn vader te stellen en te kijken of Andrei het eens is met zijn antwoord.




Arie's vragenlijst:
Wat zijn de voornaamste interesses van Andrei?

Waarom is Andrei geïnteresseerd in x (kunst) en hoe maakt hij dat?

Wat is zijn dagelijkse routine? Hoe was het gisteren bijvoorbeeld?

Welke vorm van ondersteuning krijgt hij dagelijks? (Een persoon en een apparaat?)

Waar heeft hij in zijn dagelijkse routine specifiek problemen mee?

Welke bewegingen kan hij maken?

In welk deel van de stoel is ruimte voor het product?

Zijn er andere functionaliteiten waarvan je denkt dat Andrei de knop zou willen hebben? We dachten bijvoorbeeld aan een JA/NEE-knop.
Visuele opmerkingen2(1).png
Visuele noten(1).png

inzichten

De belangrijkste inzichten uit het interview zijn een goed beeld van Andrei's dagelijkse leven en hoe hij zijn dagen doorbrengt. Dat is handig, zodat er iets ontworpen kan worden dat past bij zijn levensstijl.

Tijdens het interview worden veel eerdere projecten besproken, waardoor we een goed gevoel krijgen van wat er al gedaan is en hoe moeilijk het is. Bas, onze technisch persoon, geeft aan dat voor het project een prototype of idee ruim voldoende is, omdat het technische team na module 7 verder kan werken aan het prototype om het te optimaliseren. Ze hebben liever een goed idee in een vroege fase dan een perfect uitgewerkt minder idee, omdat het allemaal in het voordeel van Andrei is.
Wat betreft brainstormen en ideeën worden er veel opties besproken. Het werken met Arduino's en sensoren op een breadboard is een goed startpunt om het prototype binnen dit project te testen. Het idee dat een knop het mogelijk maakt de Tobi aan te zetten en hem met behulp van een uitschuifbare arm voor Andrei te schuiven leek het meest veelbelovend en noodzakelijk, en Andrei raakte erg enthousiast over dit idee. Dit komt omdat Andrei vaak het gevoel heeft dat er een muur staat tussen hem en de wereld, aangezien hij altijd een scherm voor zich heeft. Hij kan het scherm niet zelf aanzetten, waardoor hij afhankelijker is van anderen.
Een andere belangrijke behoefte van Andrei is dat hij zelf de positie van de rolstoel een beetje kan veranderen als hij ergens zit, zodat hij bijvoorbeeld naar iemand toe kan draaien.
Kortom, elke manier om Andrei's wereld groter te maken door een functie aan zijn rolstoel toe te voegen wordt gewaardeerd. De groep kan beginnen met brainstormen, en nadat hij een aantal verschillende haalbare ideeën heeft gevonden, kan Andrei ons vertellen wat hij het liefst zou willen, zodat we dat verder kunnen uitwerken en een prototype van dat idee kunnen maken.

 

interview met Johan Elbers

Johan Elbers , innovatiemanager bij s'Heeren Loo, ontwerpt producten voor specifieke gebruikers met een beperking. Door zijn klanten te ontmoeten en hun levensstijl, families, vrienden en verzorgers te leren kennen, is hij in staat problemen en zorgen op te lossen met de kracht van design en innovatie. Bij het co-ontwerpen is het beste advies dat hij ons kan geven het leren kennen van de dagelijkse levensstijl en doelen van de gebruiker, naast het luisteren en interviewen van hun families en verzorgers. En informeer ze daarbij over de ethische dilemma's die je als ontwerpers tegenkomt bij het ontwerpen van hun product, om te zien wat de families bereid zijn te doen. Houd er bij het ontwerpen voor mensen met een handicap altijd rekening mee dat “er geen maat is die voor iedereen past”.

d5c804a290698206fcf4a78256f29675.png
bottom of page