Concept
ontwikkeling
COMPONENT onderzoek
KNOPFUNCTIES:
Na de ideevorming werd er apart onderzoek gedaan naar de verschillende functies die de knop zou kunnen hebben en hoe deze geactiveerd kon worden:
DODEMANSCHAKELAAR
Kan achter zijn rug, onder zijn knieën of op de zijkant van zijn armen worden geplaatst. De knop wordt pas geactiveerd zodra deze wordt losgelaten, dus in geval van nood zou Andrei moeten bewegen om hem los te laten.
Het probleem met het systeem is dat het aanzienlijke kracht vereist voor de specifieke beweging, wat een uitdaging kan zijn voor Andrei, vooral in geval van nood.
Overwegingen:
De knop zou uit moeten staan als hij de rolstoel verlaat, zodat hij niet per ongeluk wordt geactiveerd;
Vanwege de positionering zou het moeten worden opgevangen om comfortabel te zijn voor Andrei, aangezien hij er de hele tijd op zou drukken;
Om onbedoeld loslaten (krampen) te voorkomen, kan het onder beide knieën worden geplaatst en moeten beide worden losgelaten om te activeren. Dit zou echter aanzienlijk meer kracht vergen.
drukknop
Een simpele drukknop die op zijn hoofddeksel zou worden aangesloten. Wanneer dat nodig was, leunde Andrei erop om erop te drukken en het signaal af te geven.
.
Overwegingen:
De optimale positie zou moeten worden onderzocht om te vinden wat gemakkelijker in te drukken is;
Verschillende maten en vormen van knoppen kunnen voor Andrei gemakkelijker/moeilijker zijn om in te drukken;
Zou de ruimte beperken die Andrei zijn hoofd op het kopstuk kan laten rusten, omdat een deel ervan altijd in beslag zou worden genomen door de knop.
AFSTAND
Sensor
De sensor zou kunnen meten hoe ver Andrei erbij is, en deze vervolgens dienovereenkomstig activeren. Dit kan voor hem een comfortabelere manier zijn om op de knop te drukken, omdat het niet betekent dat hij actief op iets moet drukken of iets moet hebben waar hij de hele tijd mee in contact moet zijn.
. Overwegingen:
Kan een breed scala aan continue invoer geven; ze zouden dan gefilterd moeten worden;
Kan ook worden gebruikt in combinatie met een gewone knop om andere verschillende ingangen/functies te bereiken;
Afhankelijk van de sensor kunnen er beperkingen zijn met betrekking tot de signaaluitvoer, afhankelijk van de omgeving en andere stimuli.
OPTISCHE SENSOR
In plaats van op een knop te drukken, zou de actie waarbij Andrei naar een onderdeel kijkt, kunnen dienen als de actie van "drukken"; een sensor of camera die is geprogrammeerd om ogen te herkennen en de richting waarin ze kijken, zou voor Andrei een eenvoudiger invoermethode zijn.
.
Overwegingen:
Het onderdeel zou sterk afhankelijk zijn van zijn codering, waardoor het mogelijk onbetrouwbaar wordt, omdat de software mogelijk aan specifieke voorwaarden moet voldoen (bijvoorbeeld direct naar de camera gericht, perfect verticaal uitgelijnd) om betrouwbaar te kunnen werken.
Hoewel er voorgeprogrammeerde modules kunnen bestaan, zou het helemaal opnieuw programmeren van een dergelijke sensor veel kostbare tijd en moeite vergen.
Geavanceerdere technische onderdelen zoals camera's zijn doorgaans duurder dan relatief eenvoudige componenten.
bevestiging:
Daarnaast werd ook gekeken naar componenten die zouden samenwerken met de knop. Dit zou bestaan uit een feedbacksysteem om de gebruiker te laten weten wanneer de knop wordt ingedrukt en een manier om de knop aan de rolstoel te bevestigen:
Feedback
Trilsysteem : geef feedback door te trillen nadat de knop is ingedrukt. Zou in een gebied moeten worden geplaatst waar Andrei gevoelig voor is en waar hij contact mee houdt;
Verlichting : licht op wanneer de knop wordt geactiveerd. De verstaanbaarheid kan afhankelijk zijn van de omgevingsomstandigheden;
Zoemer : speel geluid af wanneer de knop wordt ingedrukt. Eén ding om te overwegen is welke invloed dit heeft op de mensen eromheen, vooral op anderen in de kinderopvang als het te luid/vaak speelt.
CONNECTOREN
Bouten: met behulp van de metalen stangen en zijverbindingen op de rolstoel zelf kon de knop met bouten worden bevestigd. Dit heeft minder invloed op het kopstuk, maar maakt de knop over de grotere afstand minder goed bereikbaar;
Klittenband: door gebruik te maken van klittenband zou het mogelijk zijn om de knoop modulair en gemakkelijk afneembaar te maken. Het zou ook zo versierd kunnen worden dat het Andrei's persoonlijkheid er doorheen zou kunnen laten zien.
Magneten: verschillende componenten kunnen gemakkelijk worden losgemaakt en verwisseld voor andere die beter geschikt zijn voor de situatie, waardoor de montage veelzijdiger wordt. Afhankelijk van de sterkte van de magneten kan het echter zijn dat deze geen enkel onderdeel kan vasthouden.
concepten
Concept 1
Tobi-activering: Wanneer de knop in het kopstuk wordt ingedrukt, wordt Tobi geopend (zie afbeelding 1), wat betekent dat Andrei klaar is om Tobi te gebruiken.
Daarnaast zou de Tobii ook circulair kunnen openen, wat uitnodigender is.
Tobi ingeklapt: om Tobi weg te vouwen wordt een knop aan de andere kant van het kopstuk ingedrukt (of een andere functie op de vorige knop zoals dubbel indrukken, maar dit kan ingewikkeld zijn voor Andrei).
Door dit concept krijgt Andrei meer onafhankelijkheid doordat hij kan beslissen wanneer hij de Tobii wil in- en uitschakelen om te communiceren. De beweging van de Tobi kan worden bestudeerd als vloeiend, kantelend of uitnodigend. Dit zal voor mensen in een rolstoel eerder een gevoel van amusement dan medelijden oproepen.
De Button kan met klittenband aan het kopstuk worden bevestigd, zodat we er zeker van kunnen zijn dat deze strak genoeg zit en niet losraakt. Maar ook zodat het aan andere rolstoelen en andere onderdelen kan werken (Andrei heeft door de jaren heen in verschillende rolstoelen gezeten).
Samen met Andrei moet de locatie van de knop worden bepaald, maar ook worden gekeken naar wat prettig voelt.
Concept 2
Om ervoor te zorgen dat Andrei een oplossing heeft als hij in een noodsituatie terechtkomt, kan er een knop op zijn rolstoel worden geplaatst. Deze beveiligingsknop zou ook een luidspreker aan de achterkant van zijn rolstoel bevatten, die een alarm of opname zou kunnen hebben; een pamflet met instructies over wat te doen als Andrei hulp nodig heeft.
Concept 3
Omdat Andrei zo'n grote muziekliefhebber is, willen wij een systeem aanbieden waarmee hij wat zelfstandiger naar muziek kan luisteren.
Muziek wordt gedownload naar een mp3-speler of een apparaat waarop audio kan worden gedownload, en met een druksensor op een spier kan hij – wanneer die spier gebogen is – een nummer overslaan, pauzeren of hervatten.
De muziek was te horen via een speciale koptelefoon die functioneert door trillingen door de schedel te sturen in plaats van rechtstreeks in zijn oor, om hem te laten horen wanneer deze niet in gebruik is. (niet helemaal noodzakelijk, maar dit geeft hem meer onafhankelijkheid omdat hij niet hoeft te vragen om deze te verwijderen).
Concept 4
Het aanbieden van meer soorten bewegingen op de rolstoel die door Andrei kunnen worden bestuurd. Dit zou kunnen worden gedaan door een derde wiel aan de stoel toe te voegen en met een paar knoppen die door Andrei worden bediend, kan de rolstoel in bepaalde hoeken bewegen, waardoor hij zijn omgeving beter kan zien.
Het zou ook een paar modi kunnen hebben, zoals de reis-/buitenmodus, die grotere draaihoeken biedt, omdat de buitenkant bijvoorbeeld veel groter is dan de binnenkant van een gebouw.
De knoppen kunnen in het kopstuk worden geïmplementeerd.
gekozen concept
Na de codesignsessies wordt een gekozen concept gevormd. Het oorspronkelijke idee van een knop, ontwikkeld door Esther, wordt vervangen op basis van de sessie met Andrei, waarin werd opgemerkt dat hij aanzienlijk meer gemak had met het bewegen van zijn ogen dan met het bewegen van zijn hoofd om op een knop te drukken. Op basis hiervan wordt besloten een ‘knop’ te ontwikkelen, een sensor die wordt geactiveerd als Andrei ernaar kijkt. Deze wordt dicht bij zijn hoofd geplaatst en de verbinding met de rolstoel moet modulair zijn, zodat deze indien nodig kan worden verplaatst. Dit is om ruimte te geven aan een verzorger wanneer dat nodig is, om Andrei flexibiliteit te geven over waar het op een bepaalde dag comfortabeler is om te kijken, en om veranderingen in de positionering tussen rolstoelen mogelijk te maken (terwijl er andere prototypes worden gebouwd).
Om dit te doen zouden elektronische componenten geïntegreerd moeten worden met een flexibele arm, die dan op een niet-permanente manier met de rolstoel verbonden zou moeten worden.
Voor het elektronische deel van het concept/prototype worden drie hoofdideeën ontwikkeld:
Persoonssensor: met behulp van de persoonssensor van Useful Sensors is het mogelijk om deze te programmeren om Andrei's ogen/gezicht te herkennen of om te controleren wanneer hij naar de sensor kijkt. Dat is dan de input om de functie van de “knop” te activeren;
Gyroscoop: met behulp van een gyroscoop is het mogelijk Andrei's hoofdbeweging rond de xyz-as te meten. Een bepaalde positieverandering zou dan de ‘knop’ kunnen initiëren. Om dit mogelijk te maken, zou de gyroscoop aan zijn hoofd moeten worden bevestigd;
Gezichtsherkenningssoftware: door een camera en een microcontrollermodule aan te sluiten, zou het mogelijk zijn om foto's van Andrei te maken en hierop gezichts-/oogherkenning uit te voeren. Als Andrei naar de camera kijkt wanneer de foto wordt gemaakt, kan de software deze herkennen en de ‘knop’ starten. De werking is vergelijkbaar met de Persoonssensor maar dan in aparte componenten.
Hieruit wordt de persoonssensor geselecteerd om verder te ontwikkelen, omdat de voorgeprogrammeerde eigenschappen ervan ons in staat zouden stellen sneller een werkend prototype te realiseren dan de andere opties en zouden resulteren in een concept dat comfortabeler is voor Andrei, vergeleken met de gyroscoop of iets dat hij heeft gedaan. op zijn hoofd zou moeten dragen.
Een back-upplan zou het programmeren van beeldherkenning door de projectgroep zelf zijn, waardoor zij de code zo kunnen aanpassen dat deze alleen ogen herkent in plaats van een heel gezicht.